Tuesday, December 30, 2014

Life and Lost, my sincere condolences



I am going to celebrate the New Year with prayers for the crew and passengers of the Air Asia QZ8501. My heart goes out with the family and friends who affected by the tragedy.  

 

alt text
source: google image
I believe all of you will have nice place with the One who Own life. May all your charms, kindness and good life stories will be forever support those who lost. 

Saya sangat berharap agar tidak ada pertanyaan bodoh reporter kepada keluarga korban, seperti " Bagaimana perasaan bapak dan ibu ketika mendengar berita ini?" 

Tuesday, December 23, 2014

2014's Reflection #1

Well,
2014 will come to it ends. Thank you God for all your guidance till now.
I am grateful for all the situations, heath, family,luck, friends and myself.
I like what I have been experiencing in 2014.
the Christmas tree in our office room. My friend who own that tree event doesn't celebrate the Christmas ;D. The big gift is fake, btw.  

My contract as temporary worker will come to an end too in January 2015. I really enjoy the work and happy to be part of the team. The work environment is so lovely as well the team mates. They are awesome.

I am sad to say that I can"t come back to my hometown right after I finish my contract like I have planned before. I must wait the announce of PK schedule ( one step to get closer to the  LPDP scholarship). It's horrible to wait until my name appear with the fixed schedule. I hope next week will clear.It's still wait for confirmation. Keep fighting for all scholarship hunters, let's your dream led you to better future.

PS: #Oh, no, it just like a diary. I didn't mean that, I should post better, then.

I love to listen to this good song,

All of The Stars
....
So open your eyes and see
The way our horizons meet
And all of the lights will lead
Into the night with me
And I know these scars will bleed
But both of our hearts believe
All of these stars will guide us home


Thursday, December 18, 2014

Berproses dalam Hidup

Tentang berproses.  Entah mengapa "berproses" adalah salah satu hal yang saya sukai.

Hidup itu adalah rentetan aktivitas-aktivitas yang patut dihargai sebagai bagian dari proses.
Dari yang tidak tahu menjadi tahu, dari yang salah menjadi benar, dari yang tidak sadar menjadi sadar, dari yang alay menjadi tidak alay. Setiap proses yang dilalui itu kemudian hanya bisa dibandingkan dari proses-proses sebelumnya.

Untuk kasus "alay" adalah menyenangkan mengetahui bahwa setelah kita punya kesadaran bahwa kita telah "alay" maka berbahagialah kita satu tahap sudah lebih tinggi dari kehidupan kita sebelumnya.

Congratulation, you are moving forward one step in life to the next phase!


Namun bukan berarti kita tidak akan alay lagi. Setiap kita pasti akan selalu dalam masa-masa alay. Berkali-kali dan akan saya menyenangkan jika kesadaran akan ke"alay' an itu datang dan kita kemudian masuk ke satu tahap pendewasaan yang baru. Begitu seterusnya.

Wednesday, December 17, 2014

Human Being to become more Human


 "This is my reflection/lesson learn from  AYA/ATF program Kerala, India,& it is re-post from http://www.icmica-miic.org/home-eng/31-about-us/asia/7941-rosa-d-panda.html"
"Human Being to become more Human." That was one of my important points which I got from the AYA/ATF program.  At first I was kind of wondering, what is that mean? We are human, why we should be more human? But then in my reflection, I have found that nowadays we live in such a consumerism and materialistic era, we are searching to gain more and more, then fighting each other over thing, then we forget about humanism, and the others creations of God like the Earth even the empty spaces too. Our mainl focus on 2014 AYA/ATF program is about the relationship between human, Earth, ecology and how to sustain it  based on farmers lives in ASEAN countries.

It was an honor to be invited and participated in such a conference with the sharing and experiences from many inspiring young people.  From the others perspective, I had found that, generally, ASEAN countries have been facing the same problem in farmers lives such as land grabbing and unsupportive policy and market for farmers. Besides the modern lifestyle nowadays which see farmer’s profession as the second class because it’s dirty and not that cool like engineer or doctor. In my reflection, I think everyone should be more supportive to farmers with our own ways. We may live far away from where the farmer’s lives but we can help with give support to farmers’ federation campaign about agriculture and land policy, buy organic product, visit traditional market, or plant our own trees. Change start from small things.  Actually, our ancestors live in balance with the nature but then after all the development make us leave and forget about the local wisdom. "Do not discount the wisdom of local people" is one of message from ATF/AYA 2014 program. Definitely, we should support and care indigenous people who have great local wisdom to be learnt and applied in our daily life.

Another point is, we should keep things in balance. If not, one or both will get hurt. For me, human and the Earth relationship are like a mother and a child. The Earth, a mother, who we keep digging the resources has given loves to us without asks it back.
How we pay that as children? Live in balance with the Earth.  Economy and political development have made us forget about natural way, we prefer profit than sustainability of Earth. In the name of economic development, we build more buildings and factories which still questionable about the Environments Impact Assessment. I learn something important in our AYA/ATF exposure program in Kerala India. We visited local paddy field farmers, which still doing their organic way of farming. They have used the organic fertilizer and pesticides from their own neighbourhood.  They care more about quantity instead of quality. Keep the healthy food and healthy land is the way to reach their environmental sustainability for better future.  While I see contradiction practical way of farming in my hometown, which not many people cared about organic farming.  We always use chemical fertilizer and pesticides for paddy field; I saw how they spread it around the paddy field, it was too much. Later, I will apply how Kerala organic farmers treat their lands in my parent’s garden.

After all, my experiences in AYA/ATF 2014 has broaden my knowledge and understanding about how human can keep the sustainability of the Earth and its ecology.  Human being becomes more human is the process which needs strong commitment to feel bond with the others human being, the Earth and cosmos.  Respect and understanding are needed to live in harmony as God’s creation through our diversity among countries. However, we must be united in order to make the Earth keep breathing in harmonious with us now and in the future.
Warm greeting from Indonesia!

Friday, December 12, 2014

Saya dan Nagekeo


"Saya dari Nagekeo"

A: “Di mananya Flores?” 
S: “Saya orang Nagekeo . Dua jam perjalanan dari Ende kalau ke rumah saya.”

Saya selalu susah menjelaskan tentang kabupaten tempat asal saya ke beberapa teman dari berbagai daerah maupun dari Jakarta. Well, pertanyaan kemudian muncul, mengapa ini begitu penting untuk dijelaskan? Pertanyaan sederhana ini pun agak sulit untuk dijawab mengingat saya takut jika sebagian yang membaca akan mengartikan tulisan ini sebagai rasis atau semanyamnya. Tentu saja, tulisan ini tidak bermaksud untuk rasis, karena saya pribadi berusaha melihat manusia hanya dari perbuatannya dan tidak ingin mengeneralisasi berdasarkan suka, ras dan agama (Atau saya harus bertanya kembali ke diri saya, mengapa untuk menjelaskan ini menjadi complicated sekali ;D).  Saya hanya ingin menjelaskan, Nagekeo itu kota seperti apa. 

Kembali ke Nagekeo,  adalah sebuah kabupaten di Nusa Tenggara Timur yang dibentuk pada tahun 2007. Daerah yang dimekarkan dari kabupaten Ngada ini beribukota Mbay.  Berbatasan dengan dua kabupaten yang sudah lebih terkenal di Indonesia yakni kabupaten Ngada di sebelah barat dan kabupaten Ende di sebelah timur.  Yah, kabupaten Ngada dan kabupaten Ende sendiri sudah terkenal beberapa tahun terakhir. Malah, kabupaten Ende sudah lebih dulu dikenal melalui buku-buku sejarah sebagai tempat pembuangan/ pengasingan Ir. Soekarno, apalagi setelah difilmkan ke layar lebar yang diperankan oleh actor Baim Wong. Atau jika teman-teman masih ingat lembaran kertas lima ribuan  yangv sudah  ditarik di sekitar tahun 90 an.Kabupaten Ngada pun dengan ibukota Bajawa pun sudah terkenal dengan kampung adat Bena (sekitar 19 km dari kota kecil Bajawa)  yang  kini  menjadi tujuan pariwisata budaya, yang pasti sangat menarik bagi peneliti-peneliti budaya dan antropologi. 
Rumah Pengasingan Bung Karno- Ende (www.antaranews.com)


Selama 20 tahun lebih, kami tinggal dan menetap di Bajawa. Kadang saya mengaku sebagai orang Bajawa karena kota dingin itu memiliki kenangan mendalam bagi keluarga kami. 

Bukit di Mbay, source:tanagekeo.wordpress.com
Mbay terkenal (versi saya) dengan panasnya matahari yang membakar kulit dan juga tempat di mana pemukiman sepertinya sudah diatur sedemikian rupa rapinya. Saya kadang kesulitan untuk membedakan gang-gang ketika jalan kaki mengitari kota panas itu. Selain panasnya, Mbay menarik dengan padang-padang perbukitan yang mudah didaki untuk sekedar melihat matahari terbit dan terbenam. Lebih tepatnya disebut bukit Teletubbies. Kota ini juga punya ritus sejarah yang memang belum begitu dikenal  yaitu gua-gua peninggalan  tentara Jepang saat menduduki Indonesia. Banyak tempat di Nagekeo sebenarnya yang menarik untuk dikunjungi bagi mereka yang belum pernah ke sana. Saya sendiri belum banyak menikmati, mengharapkan nantinya calon suami mau mengajak berpetualang bersama. Calonnya sendiri sebenarnya masih dipertanyakan kepada yang Maha Kuasa, LOL

 

Tuesday, December 2, 2014

Kitchen

" People do not take pride in their kitchen. It is the last place in the house shown to a visiting guest "
from Understanding Stoves (an eBook by Sai Bhaskar)

That is happen. People build their house in order, rooms, kitchen then bathroom and toilet.
I am thinking otherwise. I would love to build & finish bathroom and toilet first then rooms. Besides, I would love to show a guest of mine my kitchen.

 Anyway, whattttt? As I roll up in to my blog, I just end up with 1 post.Arrgghh!
 and the great two thousand and fourteen will come to an end. Christmas, Christmas, yeah! But I don't think I can spend time with my family but my brother is here with me.
Sony PRS T1

Now I am busy with my new e Reader ;D Finally I have bought one, not kindle paperwhite by the way, the old Sony PRS T1 (Sony doesn't produce it anymore, it kind of sad). Hopefully, it will last for long long long time. I will try to write about the experience with my e Reader.

Cheers!




Wednesday, November 19, 2014

A piece of Life stories



Hi dear bloggers, 

I miss old days in senior high school or college when every day I used to keep in touch with the same age friends with same hobbies as well as same interest; books, gossiping, favorites  actors, even same  kind of boyfriend  criteria . I always like when Arni or Eny seemed like know what I was thinking when we just shared our eye contact then laugh together over something that “unspoken”.  Now I am living far away from them and missing this kind of relationship so much. Well, Arni has her twin babies born in my birthday and Eny now is continuing her study to be a Physic teacher after delivered her handsome boy. I hope they have a really happy life ahead. 


I would like to congratulate Ganeshia Pratiwi for finishing her master degree from Chulabhorn University, Thailand. She is one of my inspiring friend and a really scholarship hunter.  I can’t wait for meeting her and sharing all the experiences. The other great news came from Wawan, the one who is very optimistic and best for keeping friend and colleague. He is such an adorable friend to learn about future planning and business. Now he is living in Russia to continue his study in tourism. One day, I really wanted to go to the seminar held in Bogor and realize that the one who will be joined  me to go there was Wawan even he is not interest in kind of seminar.  
Family and friends in the Soetta Airport said farewell to Wawan

A well-known quote “Tuntutlah Ilmu walaupun sampai ke negeri China” may influence Daniel. Currently, he is also fighting to pursue master degree there.  Where we were in college, I always the one who really want to go abroad while the two seemed more quiet than me, hahaha but after all they make it and I am really happy for them. Hope the good news keep coming for all the fighters in this kind world for all of friends, relatives and colleagues who do best in their life.   

So my point is  for all the scholarship hunters out there, don't afraid to have such a dream to go abroad, to pursue master degree, to stop be employee and open new business or whatever. Keep fighting for what do you want.

Gisha, Wawan and Daniel (belum izin sama yang punya kisah, sorry yah)  stories are just example of the same young people as us  who really want to fight over what they want. 
This photos taken during college days when we celebrated Daniel farewell in my dorm to Batam island and I miss Manah so much. She is a good cooker.

I also want to highlight Jokowi’s speech in APEC 2014. Hopefully, it is not just an open invitation for the international companies to invest in Indonesia but also the reminder for us to keep an eye in environmental sustainability. Development is really good for economic growth but also must consider the environmental aspect. We live now for better future.I do hope the government consider this one as important issue.


*I hope you can understand what I mean. This blog now is place to practice my English. 

Friday, October 24, 2014

Life in Twenty Something

Well, things are getting better now.
Jokowi's inauguration was the best part so far. Congratulation Mr. Joko Widodo, you are so inspiring! I just hope you can fight over "mama benteng" distraction. Hopefully, I can meet you one day!

The interview session with LPDP panels was done abstractly (my answer, ohh, why I said that). I am waiting the result now, and wishing the good thing will happen.  (Pleaseee say "Amiiin") I will write about the interview session of LPDP after I get the result (whether I will pass or not)

From some conversations I had with some friends about my perspectives, I am so thankful that I was asking their opinion. I shall consider their background also; their life and what is life in their head then decide what values should I consider as my new perspectives.

And in line with Jokowi's third children, hopefully world will more kind to the "single" lady or man.
That's all
Keep our environment young and pretty.



Wednesday, October 8, 2014

Tips memilih kos kosan



Kesalahan saya masuk di tempat baru adalah lupa membeli anti nyamuk. Saya benar benar lupa karena sudah lama tidak berurusan dengan nyamuk nyamuk nakal yang bikin saya susah tidur lelap. Ah!
Soal kos kosan, saya termasuk beruntung. Mulai dari gang Kober Depok, Cengkareng dan Kemang Selatan. Berikut masing -masing kisahnya. Mungkin jadi pertimbangan teman-teman dalam memilih kos kosan di Jakarta ini, buat yang berencana kuliah atau yang bekerja dan jauh dari rumah.
Satu hal yang paling penting adalah memperhatikan kamar mandi dan kualitas airnya. Itu hal utama dalam memilih kos kosan. 
1.      Fasilitas Kampus atau kantor
Sebelum memastikan untuk tinggal di kos kosan, pastikan dulu apakah tempat kerja atau kampus menyediakan fasilitas mess atau asrama. Mengapa? murah meriah. Kampus saya menyediakan fasilitas asrama bagi anak anak daerah. Saya bersyukur karena untuk angkatan kami diberi waktu 2 tahun untuk tinggal di asrama dan pada waktu itu 2007-2009, saya hanya membayar Rp. 160.000,00. Saya ingat sekali gedung kamar saya, F2 lantai 4 nomor 13. Fasilitas yang disediakan pun standar,  tempat tidur, lemari, meja dan kursi belajar, sama rak sepatu. Saya paling puas hidup di asrama :-D.
Kemudian fasilitas kantor, nah perusahaan tempat saya bekerja dulu (saya baru resign dua minggu) menyediakan mess bagi karyawan. Namun sayang hanya untuk karyawan pria. Lumayan sih untuk minimalisasi budget kita per bulannya.
2.       Pastikan akses keluar tidak susah.
Ini menjadi hal yang perlu diperhatikan dalam mencari kos kosan. Apakah hanya dengan berjalan kaki untuk pergi ke stasiun, halte atau tepi jalan raya? Jika masih harus ojek lagi tiap hari ribet juga. Apalagi untuk anak aktif yang suka berorganisasi atau memanfaatkan waktu luang dengan mengikuti kegiatan-kegiatan gratis di luar kampus/kerja (pengalaman gue banget!) Kos kosan kedua saya setelah asrama sangat dekat dengan stasiun kereta. Getaran kereta pun sering terasa ketika melewati depan kos kosan tersebut. Waktu itu di 2009, saya membayar 375.000,00 untuk kos kosan kamar mandi luar. Ada kulkas bersama, dan dapur.
3.      Kontrakan bersama
Jika bisa bersama,mengapa harus sendirian? Nah, ini tergantung sifat dan karakter masing-masing orang yang mau beradaptasi dengan teman-teman sekamarnya. Butuh saling pengertian tingkat tinggi dan respect satu sama lain atas privasi dan semacamnya. Jika tidak, hanya bertahan singkat atau malah komunikasi akrab yang sudah dibangun malah hilang. Saya beruntung menemukan teman-teman baik yang membuat saya betah untuk tinggal bareng-bareng. Pengalaman saya, di 2009 ngekos bareng ka Rani, ka Sari di kontrakan Gang Hj Kober. Waktu itu masing-masing dari kami membayar sekitar 275.000,00. Kemudian setelah ka Rani lulus berganti Amy.  Kebersamaan kami berakhir karena kos-kosan tersebut akan direnovasi, jadi kami harus mencari kos kosan baru. Saya, ka Sari dan Manah mendapat satu kos kosan baru yang nyaman di Gang Haji Atan Kober sampai kami lulus di 2012. Masing-masing dari kami membayar Rp 300.000,00 saja. Uniknya teman-teman, perbedaan antara saya, ka Sari dan Manah itu banyak sekali mulai dari suku, saya Flores, ka Sari Batak dan Manah Sunda. Kemudian agama, Katholic, Kristen dan Muslim. Kami berjalan berdampingan dan saya Cuma mau bilang, berbeda itu indah :D.
Itu saja tips simple yang lebih banyak curhat-nya dari saya. Selamat mencari kos-kosan